'Beknopt, meerdere talen en gemak'

Gerry Havekotte
HSE-Projectmanager bij Ballast Nedam Parking Marine & Civil

Back to top
Back to top

Ballast Nedam Parking Marine & Civil maakt gebruik van Toxic Safety Solution voor het omgaan en beheer van chemische productenen gevaarlijke stoffen in het kader van de naleving van de Arbowet en de Europese stoffenwetgeving REACH.

Gerry Havekotte, HSE-projectmanagerzegt, ‘Het is makkelijk werken met Toxic. We kunnen informatie over een nieuwe stof tegen betaling opvragen en als die informatie niet meteen voorhanden is gaat de Toxic-organisatie erachter aan en levert na verloop van tijd de veiligheidsinformatiebladen (VIB’s) aan’

Onderhoud en reinigen

Ballast Nedam Parking Marine & Civil werkt met groot materieel voor graafwerk en het aanbrengen van funderingenen verankeringen in de woning-, weg- en waterbouw. Hierbij maat het bedrijf gebruik van onder andere brandstoffen als diesel,van smeermiddelen (oliën en vetten) en van reinigingsmiddelen ten behoeve van het onderhoud. ‘We hebben in Maarssen een eigen wasplaats en een WVO-vergunning voor het gebruik van een beperkt aantal reinigingsmiddelen’, zegt Havekotte. 

‘Toxic vat daarom de belangrijkste punten samen op een A4-tje’

Van uitgebreide veiligheidsinformatiebladen naar beknopte werkplekinstructiekaarten

Dit onderdeel heeft momenteel met 28 stoffen te maken en houdt de informatie daarover bij met Toxic. ‘Het is makkelijk werken met Toxic. We kunnen informatie over een nieuwe stof tegen betaling opvragen en als die informatie niet meteen voorhanden is gaat de Toxic-organisatie erachter aan en levert na verloop van tijd de veiligheidsinformatiebladen (VIB’s) aan’, legt Havekotte uit. ‘Die VIB’s bevatten tegenwoordig als gevolg van REACH veel meer informatie. Sommige VIB’s tellen wel 80 tot 120 pagina’s. Daar kun je iemand niet mee het veld insturen. Toxic vat daarom de belangrijkste punten samen op een A4-tje, zoals de eigenschappen van de stof, de persoonlijke beschermingsmiddelen die je moet dragen, hoe de bedrijfshulpverlening (bhv) een eventuele beginnende brand moet blussen en hoe je de stof moet opslaan.’ Alle informatie is centraal opgeslagen en daardoor gemakkelijk op te roepen, ook in het buitenland, zowel in het Nederlands als het Engels.

Altijd up-to-date via hyperlinks

Havekotte voorziet de uitvoerders van de nodige informatie. Daarin staan hyperlinks opgenomen via welke ze bij alle relevante veiligheidsbladen en overzichten kunnen komen. ‘Stel dat iemand een bijtend zuur op z’n voet krijgt en naar de eerstehulppost van een ziekenhuis wordt gebracht. Daar moeten ze dan snel weten om welk zuur het gaat en welke eigenschappen dit heeft. Met dit systeem kun je dat snel vertellen’, aldus Havekotte

Wilt u weten waar u staat?