‘Door Toxic weten we zeker dat veiligheidsbladen up-to-date zijn’

Solvej Schenk
HSEQ-manager Rietlanden Terminals

Back to top
Back to top

Bij Rietlanden Terminals nemen ze geen risico en wordt van iedere gevaarlijke situatie een melding gemaakt. Olie die gemorst wordt, een helm die vergeten wordt en een leiding die lekt: alles wordt tijdens het ochtendoverleg besproken en vastgelegd. Het streven is om jaarlijks tweehonderd meldingen te hebben. “Maar in werkelijkheid zitten we op het dubbele aantal”, vertelt HSEQ-manager (Health, Safety, Environment and Quality) Solvej Schenk. Aan haar de taak om de veiligheid verder te optimaliseren. 

“In onze terminals slaan we met name steenkool op. Als het regent, komen er delen van dat steenkool in het water terecht. Daarom zuiveren we het water voordat we het afvoeren of hergebruiken en daar gebruiken we allerlei chemicaliën voor, zoals loog en zuur. Ook in de werkplaats, waar we ons materieel onderhouden en repareren, gebruiken we olie, ontvetters enzovoorts".

“Als je met zo veel verschillende soorten chemische stoffen werkt, is het belangrijk dat je dat op een verantwoorde manier doet.”

Veiligheidsbladen up-to-date

 “Ons HSEQ-team bestaat uit vijf personen. Ik zelf ben verantwoordelijk voor een juiste vormgeving van ons team en de strategische doelen, het beleid en de strategie op het gebied van veiligheid. Daarnaast hebben we een Supervisor Waterzuivering, een Port Facility Security Officer (PFSO) en twee veiligheidskundigen. We merkten dat de veiligheidsbladen lang niet altijd op de juiste plekken aanwezig zijn en daarom zijn we vorig jaar een samenwerking met Toxic aangegaan. Daardoor zijn we er zeker van dat onze veiligheidsbladen altijd up-to-date zijn. Want fabrikanten die je tien keer beleveren, zenden niet tien keer de veiligheidsbladen mee. Voor je het weet, zijn de veiligheidsbladen verouderd.”

Toxic-campagne

“We bevinden ons momenteel in de implementatiefase en proberen onze medewerkers bekend te maken met Toxic. Onze veiligheidskundige verzorgt de communicatie. Hij zorgt ervoor dat onze Toxic-database gevuld is en publiceert de lijst met gevaarlijke stoffen en de WIK’s via ons intranet. We maken er echt een campagne van, compleet met posters en een winactie: als je een nieuwe gevaarlijke stof in de database zet, maak je kans op een leuke prijs. Zo willen we iedereen motiveren om actief met Toxic aan de slag te gaan!”

 

Wilt u weten waar u staat?